Proporcji raczej nikt tutaj nie będzie wyliczał. Ogólnie byłoby ok gdyby nie rzucający się w oczy brak nasyconych kwasów tłuszczowych. Wrzuć czasami jakieś masło, wiórki kokosowe, olej kokosowy, masło klarowane, wieprzowinę.
[...] więcej wątróbki, serc, żołądków, udek, piersi z kurczaka, wieprzowiny. Z kolei mniej ryb, wołowiny. To ile wydasz i tak w dużej mierze uzależnione jest od Ciebie. Od tego gdzie, co i jak kupujesz. Np. 10kg piersi z kurczaka za 9,99zl zamiast po trochu za 17zł. Olej kokosowy 1000ml za 30zł zamiast 150ml za 10zl. Orzechy kilka kg zamiast 150g.
Hej. 150g -160g białka spokojnie wystarczy. Wrzuć więcej tłustych mięs, ryb. Brakuje owoców w diecie. Do śniadania dodałabym np. jajko, by było jakieś pełnowartościowe białko, ser zostaw sobie w jednej porcji, bo podbija Ci białko, a przy tym 150-160g to będzie tego mięsa/ryb/jaj wcale nie tak wiele. Tłuszcze ustaliłabym na 90-100g reszta [...]
Są takie produkty, które odpowiednio skomponowane pomogą Ci przytyć. Są to różnego rodzaju mięsa, produkty zbożowe, ryby, oliwa z oliwek, olej kokosowy, smalec, masło ;-) Przy odpowiednim skomponowaniu tych produktów na 100% przytyjesz ;-)
albo w wersji bardzo szybkiej - płatki jaglane/owsiane/ryżowe, twaróg/serek wiejski/WPC, masło orzechowe/olej kokosowy, owoce - do szejkera blender i gotowe :-)
Zadałeś zbyt ogólne pytanie. Olej kokosowy może być uwzględniony w codziennym menu, ale w zdroworozsądkowych ilościach (kontrastując się z resztą diety-proporcją tłuszczy) bowiem nie zawiera nie wiadomo jakich prozdrowotnych właściwości.
Masło jako żródło tłuszczu jest ok, jeśłi to prawdziwe masło, a nie jakiś mix. Natomiast faktycznie trzeba zachowac równowagę w diecie co do proporcji kwasów tłuszczowych. Do wywalenia są płatki kukurydziane - moga być owsiane, jaglane, żytnie, ryżowe, pszenne buły i sosy pieczeniowe. Wprowadź do diety tłuste mięsa, ryby, awokado, oliwę, olej [...]
Dokładnie tak. Na początek najlepiej zaczać od poisłków zbilansowanych - czyli zawierających b+w+t. Nie, olej kokosowy to nie oliwa. Nie ma potrzeby zastępowania czegoś czymś, najważniejsze jest urozmaicenie. A przy tłuszczch prawidłowe proporcje kwasów tłuszczowych http://potreningu.pl/articles/3681/kwasy-omega-3-i-omega-6--bo-licza-sie-proporcje
Można też trochę inaczej, same białka zmiksuj w blenderze/ubij, dodaj do smaku ewentualnie trochę cynamonu, czy odrobinę niskotłuszczowego kakao , słodzik , wylej na patelnię i podsmaż na pamie (ew. odrobinie tłuszczu np. olej kokosowy) Po usmazeniu z obu stron, na wierzch mozesz wrzucic jakies niskoweglowodanowe owoce , te 50-70 g truskawek czy [...]
Możesz na czym chcesz jedynie co to musisz pamiętać o zasadach przygotowania posiłków na tłuszczach w zależności od ich rodzaju, bo każdy tłuszcz ma inną temperaturę dymienia i nie każdy nadaje się do długiej ekspozycji na wysokie temperatury. W przypadku oliwy z oliwek jeżeli nie będziesz bardzo długo smażył to jak najbardziej się nada. Ja [...]
Olej kokosowy jest bardzo dobrym tłuszczem do smażenia jak i do spożywania na zimno. Znakomicie się sprawdza w porze okołotreningowej. Śmiało możesz dać siemię lniane kilka razy w tygodniu zamiennie z orzechami, wyjdzie pewnie taniej:) Dokładnie jeżeli chcesz nieodtłuszczone to pozostaje kupić całe i zmielić . Pozdrawiam